Ти колись чистив перець для салату і думав: «А раптом це насіння ще здатне на подвиг?» Начебто б, ось воно – насіння, бери та сажай.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяАле чи все так просто? Садівники зі стажем та агрономи-скептики поспішають внести ясність і зруйнувати пару грядкових міфів.
Відразу по суті: так, перець із магазину може прорости. Так, він може дати плоди. Але... ні, ти, швидше за все, не отримаєш той же розкішний, глянсовий, червоний перчик, який щойно нарізав салат.
Чому? Тому що магазинний перець найчастіше – гібрид . А гібрид — це, насправді, генна лотерея. Його батьки були схрещені заради краси, смаку, розміру та стійкості. Але потомство цих красенів вже не таке стабільне: насіння з гібрида може дати кущі зі скромними плодами, що мутували формами або взагалі без урожаю.
Є ще одна тонкість: обробка хімією . Більшість "товарних" овочів проходять обробку для кращого зберігання - і насіння не виняток. Консерванти, фунгіциди та інші принади можуть загробити схожість ще до того, як ти встромиш насіння в землю.
Однак якщо ти не боїшся експериментів і готовий посадити "що вийде" - вперед! Іноді такі посадки перетворюються на справжній городній квест. А раптом пощастить і виросте щось їстівне?
Порада від старого дачника:
Якщо хочеться стабільності та нормального врожаю — краще купити професійне насіння перевіреного сорту.
Читайте також:
Як харчова сода може стати вашим секретом для чудового врожаю картоплі: лише одну ложечку.
Як позбутися кротів на городі, в саду та будь-якій ділянці: збережіть урожай та порядок.