Вартість картоплі в Україні неухильно знижується і на цю тенденцію впливають кілька факторів. Микола Гордійчук, віце-президент Української асоціації виробників картоплі та голова Agrico Ukraine, поділився своїми думками.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяОднією з основних причин падіння цін є значний обсяг імпортної картоплі в зимові місяці. Після неврожаю 2024 року, коли врожайність була приблизно на 30% нижчою, ніж попереднього року, внутрішні ціни зросли на 50–80%.
Щоб вирішити проблему дефіциту, українські трейдери звернулися до постачальників із Європейського Союзу, зокрема з Польщі, Литви та Нідерландів, значно збільшивши імпорт.
Ще одним ключовим фактором є сезонне відкриття овочесховищ.
Багато українських фермерів через відсутність сучасної професійної інфраструктури зберігання можуть зберігати свій урожай до весни лише за базових умов.
У міру підвищення температури та масового надходження цих запасів ринку пропозиція різко збільшується, що викликає посилення конкуренції та зниження цін.
Таким чином, поєднання імпортних товарів, що заповнюють зимовий дефіцит, та весняного надходження у продаж вітчизняної картоплі із запасів призводить до помітного зниження оптових цін на картоплю по всій Україні.
Нагадаємо, аномальна погода позбавила врожаю: які продукти стануть дефіцитом та сильно подорожчають
Раніше «hyser» повідомляв, Великдень без м'яса: ціни на продукти стануть "непідйомними" - буженина та шашлик скасовуються
Як повідомляв «hyser», продукти, комуналка, одяг, послуги, проїзд і навіть ліки: як змінилися ціни на все і що буде далі