Україна переживає помітний стрибок цін на продукти харчування, спричинений нестабільними погодними умовами та зростаючим рівнем інфляції. Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу для «Громадське радіо» пояснив основні причини цьогорічного стрибка цін.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЗа словами Гопки, ціни на фрукти лише у травні зросли на 18%, а на м'ясну продукцію приблизно на 5%. Він пояснив більшу частину цього зростання нестійкою погодою: часті перепади температур, нічні заморозки та опади суттєво нашкодили сільськогосподарському виробництву цього сезону.
Інфляційна тенденція також посилюється. За перші п'ять місяців 2025 року індекс споживчих цін зріс на 5,6% порівняно з 2% за цей же період 2024 року. Лише за травень інфляція зросла ще на 1,3%, піднявши річний рівень майже до 16%, що є найвищим показником із 2022 року.
Гопка попереджає, що цей тиск навряд чи ослабне у найближчому майбутньому, особливо з огляду на те, що нестабільна погода продовжує заважати розвитку сільськогосподарських культур.
Він підкреслив, що мінливі умови — коливання між спекотними днями та холодними ночами — не лише підривають зростання фруктів та овочів на відкритих полях, а й негативно впливають на виробництво зерна та олійних культур. Ці культури життєво важливі як для внутрішнього постачання продовольством, а й основою кормів для тварин та майбутнього експорту.
Експерт наголосив, що це впливає як на урожайність сільськогосподарських культур, так і на корм для худоби, що може підтримувати зростання цін на продовольство протягом усього сезону.
Нагадаємо, великі відключення світла неминучі: які регіони занурять у темряві
Раніше «hyser» повідомляв, мобільного зв'язку не буде: без прив'язки паспорта SIM-карти Київстар, Vodafone і lifecell заблокують
Як повідомляв «hyser», бензин, дизель та автогаз обваляться в ціні: водії, не заправляйте паливо на АЗС